Neuroimunologia – Imunoterapia în bolile neuroinflamatorii
Neurodegenerarea – disfuncția progresivă și pierderea neuronilor din sistemul nervos central – este cauza majoră de disfuncție cognitivă și motorie. Există boli neurologice cu substrat inflamator, cum sunt boala Alzheimer și boala Parkinson care sunt foarte bine cunoscute, și boli mai puțin cunoscute, cum ar fi amiotrofia spinală și scleroza multiplă. Legatura comună dintre aceste boli este activarea cronică a sistemului imun natural, inclusiv a microgliilor, macrofagele rezidente ale sistemului nervos central.
Activarea microgliilor poate activa căile neurotoxice, fapt ce determină progresia neurodegenerării. Mai mult, microgliile au un rol crucial în controlul procesului inflamator, al reparării și regenerării.
Răspunsul imun adaptativ este implicat în bolile neurodegenerative, contribuind la distrugerea tisulară, având de asemenea un rol important în rezolvarea proceselor inflamatorii, prin medierea neuroprotecției și proceselor reparatorii. Implicarea directă a sistemului imun în medierea distrugerii, dar și în procesele de reparare în bolile neurodegenerative, a adus noi deschideri în ceea ce privește îmbunătățirea răspunsului sistemului imun la imunoterapie în cadrul acestor boli.
Neuroimunologia este o ramură care s-a dezvoltat în ultima perioadă ca un domeniu important în cercetarea clinică și experimentală. Rezultatele preliminare au arătat potențialele beneficii, fapt ce ne încurajează să integrăm imunoterapia în tratamentul bolilor neurologice cu substrat inflamator.
Pentru mai multe informații despre imunoterapie, vizitați pagina Imunoterapie în România.