A doua opinie

Obține a doua opinie medicală de la cei mai buni medici din Israel, unul dintre Centrele de Excelență ai medicinei moderne

UPDATE

În această perioadă, a doua opinie medicală se efectuează pe baza dosarului medical sub forma unei consultații la distanță cu medicii specialiști ai Spitalului Universitar Hadassah.

Fiecare evaluare a dosarului medical transmis către aceștia presupune costuri situate între 650 euro și 980 euro/ consult, în funcție de patologia de caz/ departamentul medical aferent acesteia și se achită direct către Hadassah, prin transfer bancar, în baza unei proforme emise după primirea dosarului.

Ce înseamnă „o a doua opinie medicală”?

O a doua opinie constituie o vizită la nou medic – pentru a obține mai multe informații sau pentru a auzi un punct de vedere diferit. Acest proces poate fi efectuat la distanță sau personal și poate include:

 • o nouă evaluare medicală

 • confirmarea un diagnostic

 • confirmarea un plan de tratament deja recomandat

 • primirea un diagnostic alternativ

 • obținerea unei abordări diferite de tratament.

 

Obținerea unei a doua opinii medicale poate fi un pas foarte important în abordarea și înfruntarea unei boli sau a unei afecțiuni medicale care vă afectează calitatea vieții. Oferă o perspectivă alternativă și o opinie cu privire la starea dumneavoastră de sănătate și vă permite să aveți un control mai mare și libertate de alegere cu privire la tratamentele opționale. Cu toate acestea, având în vedere avantajele unei a doua opinii medicale, există, de asemenea, riscul ca aceasta să provoace confuzie și să evoce un conflict în ceea ce privește opțiunile de tratament.

De ce ar trebui să caut a doua opinie?

Suntem siguri că diagnosticul și tratamentul medical care v-a fost oferit de către medicul dumneavoastră primar a fost făcut cu cele mai bune intenții și „know-how” disponibil. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, a devenit obișnuit în societățile moderne să caute, să obțină și să asigure avizul unui alt profesionist medical, adică un medic, care este specializat și este recunoscut ca expert de către comunitatea medicală în domeniul specific al problemei tale medicale. De fapt, în țările care au implementată legislația „Drepturile pacientului”, aceasta a devenit recunoscută ca o procedură standard.

Pacienții sunt liberi să obțină a doua opinie din proprie inițiativă, sau la recomandarea primului medic.

Cu siguranță, American Medical Center nu pune în niciun fel sub îndoială competențele medicului și ale unității medicale la care ai ales să fii tratat în România. Cu toate acestea, dorim să ne asigurăm că această cale pe care alegeți să o parcurgeți va fi cea mai bună și cea mai sigură pentru dvs.

Opțiuni Second Opinion

American Medical Center este aici pentru a fi alături de tine și pentru tine, facilitând primirea celei de-a doua opinie medicală din partea celor mai buni și calificați medici, care lucrează într-unul dintre „Centrele de excelență mondială” în medicina modernă din Ierusalim, Israel.

Pe baza dosarului medical transmis online, pacientul vor putea opta pentru următoarele servicii second opinion:

O primă evaluare

Pe baza documentației transmise, pacientul poate primi o pre-evaluare ca îndrumare, cu care poate continua tratamentul conform primei opinii. Alternativ, poate primi o invitație pentru evaluare personală la spital, în baza căreia va primi opinia și recomandarea de tratament sau procedură.

Evaluare personală

În cazul în care medicii nu se pot exprima pe baza dosarului medical, pacientul primește o invitație la o evaluare personală.

Protocol personalizat

Opțional, pacientul poate primi o opinie medicală amplă ce conține recomandări de procedură/ tratament medical optim detaliat sub forma unui protocol personalizat (de obicei aceasta ultimă alternativă presupune plata unei consultații la distanță, în cazul Hadassah).

Când pot solicita a doua opinie medicală?

1. Tratament ineficient: în cazul unui tratament ineficient prelungit sau al unei secvențe de tratamente care nu aduc o îmbunătățire a stării tale și/sau a simptomelor tale.

2. Recomandare pentru chirurgie sau o procedură invazivă: uneori, o a doua opinie medicala vă poate scuti de o procedură invazivă și de consecințele acesteia, adică de riscurile medicale implicate, pierderea zilelor de muncă etc.

3. Rezultate ale testelor cu probleme și/sau fără speranță: în astfel de cazuri, nu există nimic de pierdut. În cel mai bun caz, puteți câștiga doar dacă se descoperă că laboratorul sau medicul primar a greșit.

4. Diagnosticul de frontieră: aceste situații apar dacă rezultatele testului dvs. sunt limitate, de exemplu, dacă nu este clar dacă o tumoră trebuie înlăturată chirurgical sau tratată chimic sau, în mod alternativ, puteți continua să trăiți cu ea, așa cum este.

5. Boala rară: în astfel de cazuri, există în mod normal puține cunoștințe și experiență practică. Astfel, este cu atât mai important să obțineți o a doua opinie medicala de la un medic profesionist recunoscut, care este implicat în cercetare și vă poate expune la un tratament mai eficient.

6. Participarea la un studiu clinic: studiile clinice sunt concepute pentru a avansa tratamentul bolilor. În astfel de studii, puteți fi tratat prin medicamente inovatoare care nu au fost încă aprobate pentru utilizare publică. Urmărirea și controlul pacienților care participă la astfel de studii sunt foarte stricte și strânse, ceea ce reprezintă un avantaj pentru dumneavoastră ca pacient.

Cum identific un medic expert și profesionist?

Există mai multe modalități de a obține un nume de medic care va furniza o a doua opinie medicală:

„Din gură in gură” – aceasta a fost întotdeauna cea mai simplă, cea mai eficientă și cea mai bună metodă de a obține un nume de medic de la un alt pacient care are o problemă medicală similară sau identică cu a ta și care a avut o experiență satisfăcătoare și pozitivă cu acest doctor.

Prin internet – internetul este o „mină de aur” de informații în multe domenii, inclusiv nevoia de a găsi un medic expert care a fost recunoscut ca atare și care a publicat pe larg cercetări științifice în domeniul medical relevant pentru afecțiunea ta. Cu toate acestea, trebuie să folosiți acest mediu cu atenție și să verificați dublu informațiile găsite pe web.

Medicul primar – adesea, medicul dumneavoastră primar va avea informațiile necesare și va recomanda un medic care este un expert în domeniul medical adecvat, cel mai relevant pentru starea dumneavoastră.

Clinici de specialitate și/sau agenții reprezentative ale acestora – multe centre medicale și spitale, private sau publice, au înființat clinici specializate care oferă servicii similare precum a doua opinie medicală, pe lângă alte servicii medicale. Acestea sunt deseori reprezentate de o agenție/birou din țara dvs., de exemplu, biroul AMC de turism medical din România poate face toate aranjamentele necesare pentru a primi cea mai buna a doua opinie medicală.

Ce ar trebui să întreb medicul în cadrul celei de-a doua opinii medicale?

Este bine să avem pregătită o listă de întrebări atunci când trimitem dosarul medical sau mergem personal la o evaluare. De exemplu:

 • Care sunt cele mai bune și frecvent utilizate tratamente pentru starea mea?
 • Care sunt avantajele și dezavantajele tratamentului pe care îl recomandați în comparație cu cel al medicului meu primar?
 • Care sunt șansele/probabilitățile succesului tratamentului dvs. recomandat față de cel sugerat de medicul meu primar?
 • Există un tratament inovator care nu a devenit încă o practică comună sau este încă cercetat, poate într-o altă țară?
 • Câtă experiență există cu tratamentul oferit/sugerat?
 • Unde pot primi acest tratament și cât costă?
 • Îl pot obține în propria mea țară?
 • Pot participa la un studiu clinic? Unde?

Ce se întâmplă dacă medicul meu primar refuză să accepte a doua opinie medicală?

Medicii nu sunt obligați să accepte și să respecte recomandările de tratament făcute de alți medici. O astfel de situație prezintă o dilemă complicată. Ar trebui să vă amintiți întotdeauna că există alți medici și centre medicale care vă sunt disponibile și care vor fi dispuși să administreze tratamentul pe care îl alegeți să îl urmați.

Ce ar trebui să fac dacă există dezacorduri între cele două opinii medicale?

Uneori se poate întâmpla ca a doua opinie medicala să nu fie de acord sau să intre în conflict cu prima opinie medicală. Ce putem face într-o astfel de instanță?

Informare: cu cât studiați și citiți mai mult despre starea dvs., cu atât veți lua o decizie mai informată în alegerea dintre cele două opinii.

Studiu comparativ: studiați și comparați avantajele, dezavantajele și ratele de succes ale tratamentului / intervenției recomandate în prima opinie medicală cu cele ale celei de-a doua opinii medicale.

Compatibilitate: cel mai bine este să alegeți tratamentul care se potrivește cel mai bine și este cel mai compatibil cu stilul dvs. de viață, cu valorile și cu abordarea dvs. de viață.

O a treia opinie medicală: aveți întotdeauna opțiunea de a obtine o a treia opinie medicală, care vă poate oferi informații suplimentare pentru a confirma una dintre celelalte două opinii medicale.

Cum mă pot pregăti pentru o a doua opinie medicală?

Pregătirea dosarului medical este obligatorie înainte de căutarea unui second opinion. În acest scop, trebuie să vă consultați cu personalul AMC cu privire la ce fel de examene medicale sunt necesare:

 • investigații, cum ar fi CT, RMN, radiografie, analize etc.

 • posibil și o scrisoare / raport referitoare la starea dumneavoastră, scrisă de medicul primar.


Un sfat: în cazul consultației personale, nu mergeți niciodată singur la o sesiune pentru a doua opinie medicală.
Este imperativ și vă recomandăm cu mare încredere să fiți insotit de cineva apropiat. Știm că aceste situații sunt deseori tensionate și pot fi generatoare de anxietate și, prin urmare, nu se reușește adesea să se înțeleagă complet ceea ce spune doctorul. Poate doriți să luați notite în timp ce medicul vă explică rezultatele evaluării stării dumneavoastră.

Cum se trimite dosarul medical?

Dosarul medical se transmite scanat/ fotografiat pe e-mail sau Whatsapp, însoțit obligatoriu de actul de identitate al pacientului pentru înregistrarea acestuia ca pacient internațional în sistemul lui căruia ne adresăm.

Se oferă traducere?

Traducerea în limba engleza, sub forma unui singur raport sintetizat, se asigură de către medicii colaboratori ai American Medical Center și nu presupun costuri din partea pacientului.

În cât timp se primește răspunsul?

Primirea răspunsului sub forma unei pre-evaluari, unor indicatii de investigatii suplimentare sau a unei opinii medicale complete diferă foarte mult la fiecare caz în parte deoarece în Israel se practică medicina personalizată.

Răspunsul se poate primi de la 3 zile la doua săptămâni, în funcție de complexitatea cazului și/sau departamentul căruia se adresează.

Medicina viitorului disponibilă în prezent

Specialiștii American Medical Center îți vor oferi răspunsuri personalizate și soluții Second opinion la distanță sau prin consultație