
Interviu Prof. Reuven Or: Imunoterapia – lupta împotriva cancerului
În Israel, la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim, imunoterapia a fost testată și studiată ani întregi pentru că astăzi să fie folosită cu succes pentru eradicarea acestei boli. „După zeci de ani de cercetări clinice în aria transplanturilor de măduvă osoasă și celule stem, am descoperit avantajele pe care procedura de transplant le are. Acestea sunt înlocuirea măduvei și mai ales schimbarea sistemului imunitar. Celulele sănătoase din sistemul imunitar al donatorului sunt transferate astfel pacientului bolnav, făcând ca sistemul său imunitar să poată lupta cu leucemia”, a arătat profesorul Reuven Or, director al Departamentului de Transplant Medular și Imunoterapie al Spitalului Universitar Hadassah din Ierusalim.
Imunoterapia se bazează pe stimularea sistemului imunitar al pacientului, care, astfel, începe să atace tumorile canceroase. Medicii israelieni au reușit să dezvolte această procedura plecând de la rezultatele transplantului de măduvă osoasă, procedeu care în sine reprezintă o formă de imunoterapie, în prezent ei aplicând aceasta terapie fără să mai fie nevoie ca pacientul să treacă prin toata procedura de transplant medular, în cazul pacienților cu diverse afecțiuni ale sângelui, dar și în cazul pacienților afectați de tumori maligne solide.
Imunoterapia este o combinație multiplă de abordări. Deoarece putem folosi celule sănătoase din sistemul imunitar al unui donator, dar putem folosi și cytokine, care sunt proteinele implicate în răspunsul sistemului imunitar, specifice sistemului imunitar, prin ele făcându-se și comunicarea dintre celule. Sistemul imunitar comunică prin producerea acestor proteine și apoi mobilizează mai multe celule în corp. Deci putem folosi aceste proteine ce măresc răspunsul imunitar, precum si vaccinuri care pot crește răspunsul sistemului imunitar împotriva unor antigeni specifici, ce pot fi viruși, dar și celule canceroase.
„Imunoterapia este tratamentul revoluţionar ce învaţă organismul să atace tumorile canceroase. Este cel mai important salt în domeniu de la descoperirea chimioterapiei, tratament ale cărui efecte toxice sunt binecunoscute şi care ar putea fi înlocuit în aproximativ cinci ani. Imunoterapia este mai specifică, are mai puține efecte secundare și poate fi combinată cu tratamentele convenționale ale cancerului. S-a demonstrat că distruge tumorile, ceea ce înseamnă că pacientul scapă de boală și îi prelungim viața”, a arătat profesor doctor Reuven Or, unul din cei mai renumiți experți în tratarea cancerului prin imunoterapie. Aflat în România pentru două zile, doctorul Reuven Or s-a întalnit cu foștii pacienți tratați și vindecați în departamentul pe care îl conduce la Hadassah, dar a oferit și consultanță medicală la Pitești mai multor pacienți cu afecțiuni maligne, veniți din toată țara pentru întâlnirea cu reputatul profesor, cărora le-a oferit opinii și recomandari alături de medicii români și le-a arătat beneficiile imunoterapiei.
„Cel mai bun moment pentru aplicarea imunoterapiei este atunci când boala este redusă la minimum. Deci, după operație și perioada de tratamente adjuvante cu chimioterapie sau radiații, este cel mai bun timp să prevenim reapariția celulelor canceroase. Imunoterapia se folosește de sistemul imunitar al pacientului pentru a duce lupta împotriva cancerului și tumorilor cerebrale și include diferite modalități de abordare terapeutică, care sunt în prezent studiate și cercetate. Acestea se bazează pe stimularea mecanismelor antitumorale proprii organismului pacientului pentru a depăși mecanismele imunosupresoare și a înlătura celulele tumorale”, a mai spus profesorul Reuven Or.
Link video: https://youtu.be/TPwTOW-jByM